Kirjoittaessani ohjeita ja neuvoja uusimmalle Joulukortit akvarelleilla -miniverkkokurssille aloin miettiä miten voisin ohjeistaa varsinkin akvarellimaalausta aloittelevia järkevissä välinehankinnoissa, jotta kaikkea ei tarvitsisi hankkia uutena ja käyttää samalla tarpeettoman suurta summaa harrastuksen aloituskustannuksiin. Siitä syntyi idea Taideharrastajan pihistä & panosta -vinkkilistasta, jonka haluan nyt jakaa.
Panosta tähän!
Paperi
Akvarellimaalauksessa paperi voi pelastaa tai pilata maalauksen. Suosittelen ehdottomasti panostamaan alusta saakka paksuun (n. 300 gsm) mieluiten puuvillapohjaiseen paperiin. Lupaan, että se näkyy maalauksissasi ja helpottaa myös akvarellimaalauksen oppimista aivan huimasti. Kun olet kerran maalannut hyvälle akvarellipaperille, et varmasti vaihda enää halpislaatuun. Paperilaatu on makuasia ja lisäksi harrastajalla ja ammattilaisella on hieman eri vaatimustaso (mikä näkyy myös hinnassa), mutta suositeltavia merkkejä on ainakin Fabriano, Arches, Saunders Waterford ja Hahnemühle sekä ylipäätään kaikki, joiden paperit ovat puuvillaa. Hintahaarukka on iso ja voit hyvin aloittaa kokeilut edullisimmista papereista.
Akvarellivärit
Toinen akvarellimaalauksen kynnyskysymys on itse värit. Niitä kun löytyy markkinoilta aivan ala-arvoisista huippuhyviin. Akvarellimaalaukseen jo tutustunut tietää kyllä millainen ero on ruokamarketin lapsille suunnatussa halpisvesiväreissä, joista ei saa väriä irti haaleaa laikkua enempää, ja harrastajalaatuisissa väreissä, joissa pigmenttiä riittää.
Vinkki! Isot monen napin akvarellivärisetit ovat arvokkaita, joten suosittelen ostamaan alkuun pienemmän perusvärisetin (esim. Winsor & Newton Cotman) ja hankkimaan erikseen lisänappeja juuri niistä väreistä, joita koet lisäksi tarvitsevasi päästäksesi alkuun. Samalla kannattaa opiskella väriopin perusteet niin saat rajatustakin värisetistä aivan hurjasti irti.
Pinkopohjat
Edullisistakin akryyli- ja öljymaalauksessa käytettävistä pinkopohjista voi löytyä hyvä hinta-laatu -suhde, mutta ole tarkkana. Hyvä sääntö on, että kannattaa käyttää sitä laadukkaampaa pinkopohjaa, mitä suurempi maalaus on. Puukehikko ei saa olla vino ja vimpula (mitä ne aivan liian usein ovat) ja kankaan tulee olla napakasti kiinnitetty. Laadukkailta merkeiltä saa myös usein laatua. Mutta siitä päästäänkin seuraavaan vinkkiin…
Pihistä näissä!
Kangaspahvipohjat
Moni akryylimaalaari ajattelee ensimmäisenä juuri edellä mainittuja puukehikkoisia pinkopohjia, kun suunnittelee uutta maalausta. Varsinkin pienempiä töitä ja harjoituksia kannattaa kuitenkin maalata esimerkiksi kangaspahvipohjalle, joissa kangas on liimattu kovan pahvin päälle. Ne vievät vähemmän tilaa säilytyksessä ja mikä parasta, ne on helppo kehystää ihan tavallisiin kehyksiin! Hinta on usein myös huomattavasti pienempi kuin jämerässä pinkopohjassa. Kovin suurina kangaspahvipohjia ei löydy, joten ne ovat sopivia erityisesti pienempiin tai keskikokoisiin töihin.
Maalausalusta
Akvarellimaalaukset tulee lähes aina teipata kiinni maalausalustaan, jotta ne eivät lähde kostuessaan kupruilemaan. Itse olen tykästynyt käyttämään esimerkiksi kirjoitusalustojen sijaan paperisettien (kuten akvarellipaperien) mukana tulevia taustapahveja, jotka ovat kevyitä, melko ohuita ja kuitenkin riittävän jämäköitä.
Paletti
Akvarellimaalauksessa sekä akryylimaalauksessa näppärät paletit ovat lähempänä kuin luuletkaan. Oma suosikkini akvarellivärien kanssa on käsin tehty kotimainen keramiikkapaletti, joka sopii käyttööni täydellisesti. Sellaista ei kuitenkaan varsinaisesti tarvitse maalatakseen kauniita maalauksia, vaan värisävyjä voi sekoitella mainiosti esimerkiksi keraamisella lautasella. Muovi on kaikkein huonoin vaihtoehto, sillä akvarellivärit pisaroituvat muovin päällä, jolloin värisävyä ei enää näe kunnolla niitä sekoittaessa. Keramiikka taas toimii kaikkein parhaiten.
Akryylimaalauksessa käytän tällä hetkellä palettina kuvakehyksistä pihistettyä lasia. Lasin saa puhdistettua todella näppärästi kuivuneistakin väreistä, kun kuivahtaneet värit kastelee talouspaperin alla parinkymmenen minuutin ajan ja kaapii sitten irti palettiveitsellä. Puhdistuksen jälkeen lasinen paletti on jälleen kuin uusi!
Fabriano Artistico (cold pressed) -akvarellipaperi on kiinnitetty akvarellipaperisetistä yli jääneeseen taustapahviin. Siveltimet Tempera Deluxe Round -sarjasta.
Näissä voi joustaa
Akryylivärit
Hyvät akryylivärit tarkoittavat laadukasta ja vuosia hyvänä kestävää maalausta, mutta harrastaja saa kyllä sortua ostamaan herkullisen värisiä värisettejä ja erikoisvärituubeja, vaikka valmistaja ei olisikaan tuttu tai erityisen laadukas merkki. Harrastajille suunnattujen akryylivärien välillä ei ole yhtä massiivista eroa laadussa kuin akvarelleissa. Amsterdamilta löytyy ihania pikkutuubeja muutamalla eurolla, jolloin isonkaan värivalikoiman hankkiminen ei tule kalliiksi ja vastaavasti vähemmän käytettäviä erikoisvärejä voi hyvällä omallatunnolla hankkia. Nämä värit ovat myös oikein hyvälaatuiset.
Siveltimet
Siveltimet ovat kaksiteräinen miekka. Niiden täytyy olla hyviä ja kyseiseen tekniikkaan sopivia, mutta laadukkaista merkkisiveltimistä voi joutua pulittamaan kymmenistä euroista jopa satasiin. Ammattilaiselle siveltimellä on hyvin paljon väliä, mutta olen itse huomannut, että hyviä vaihtoehtoja harrastajalle löytyy paljon myös sellaisilta merkeiltä, jotka eivät maksa maltaita. Kokeilemalla selviää onko jokin merkki pettymys, joka pudottelee harjaksia pitkin maalausta, vai oletko löytänyt loistavan hinta-laatu -suhteen. Yksi positiivinen yllätys edullisimmista akryylivärisiveltimistä on Daler Rowney, mutta akvarellisiveltimissä ne osoittautuivat pettymykseksi. Siveltimien suhteen täytyy siis välillä oppia kantapään kautta. Akvarellisiveltimistä suosittelen Tempera Deluxe Round -sarjaa, joissa on paljon eri kokoja ja ihanasti muotoiltu varsi. Hintakaan ei päätä huimaa.
Ja sitten vielä tämä…
Matalan kynnyksen harrastuskokeilun tarjoaa myös loppuvuoden jouluiset miniverkkokurssit, joista uutuutena on tänään julkaistu Joulukortit akvarelleilla -miniverkkokurssi ja sen kaveriksi Jouluinen sivellintekstaus -miniverkkokurssi. Päätin repäistä ja nyt näistä kursseista voi hyödyntää tupla- ja triplatarjoukset, myös yhdessä Sivellintekstauksen aloituspaketin kanssa!
Nyt on siis tarjolla todellinen korttiaskartelijan aarreaitta ja vieläpä oikein huokeaan hintaan. Miniverkkokurssit sopivat mainiosti myös kurkistuksena Kotokunnas Artin taidekursseille, jos et ole vielä aiemmin uskaltautunut mukaan. Tässä onkin mukavasti vielä vähän päälle kuukausi aikaa treenata ja taiteilla joulukortit ennen kuin ne pitääkin jo lähettää matkaan. Syksy on kyllä hujahtanut ohi vauhdilla, enkä varmasti ole ainoa, joka tuntee samoin. Talvi on pian täällä. <3
Saitko tästä postauksesta vinkkejä tai jäikö jokin asia mietityttämään?
0 Kommentit