Kotokunnas Art

Löydä luova luontosi

Jouluiset kirjeet - 6 vinkkiä kauniin osoitteen taiteiluun


Joulu on ihana syy panostaa kirjeiden, postikorttien ja pakettien ulkonäköön. Kun osoitetiedot on kirjoitettu ajatuksella ja rakkaudella, juhlan ja lahjan tuntu alkaa jo ennen kuin kirjeen tai paketin aukaisee.


Osoitteen tyyliksi tekee herkästi mieli valita jotain todella koristeellista ja varsinkin sivellintekstausta harjoitelleelle tulee usein mieleen kirjoittaa koko teksti sivellintussilla. Itse en tee käytännössä koskaan koko osoitetta sivellintekstaten ja siihen on kaksi syytä. Ensiksi sivellintekstattu tai jopa kaunokirjoituksella kirjoitettu osoiterivi voi olla niin vaikeasti luettavissa, että lähetys päätyy lopulta väärään osoitteeseen tai palautuu lähettäjälle. Toiseksi sivellintekstaus on niin koristeellista ja runsasta, että kokonaisena tekstinä se näyttää helposti liian ylenpalttiselta ja jopa epäsiistiltä. Mitä kaikkea kauniita osoitteita kirjoittaessa kannattaisi sitten ottaa huomioon ja miten näyttävät, mutta selkeät ja tasapainoiset osoitetekstit voisi toteuttaa? Lue alta vinkit, joita käytän itse. 


Muistathan Kotokunnaan jouluiset akvarellikortti- ja sivellintekstausminiverkkokurssit. Klikkaa tästä. 


Nimi ja osoite eri tavoin

Vastaanottajan nimi on postituksen henkilökohtaisin asia ja minusta on ihana ele kirjoittaa se aina kauneimmalla tekstityylillä joko sivellintekstaten tai kaunokirjoituksella. Tämän tekstin pariksi kannattaa valita selkeämpi tekstaus- tai tikkukirjaintyyli. Itse käytän Tombow Fudenosuke -sivellintussin kaverina usein Pigma Micron-kuitukärkikynää. Näyttävästi kirjoitetussa nimessä ja selkeästi tekstatussa osoitteessa on kaksi hyötyä. Se olennaisin eli itse osoite on hyvin luettavissa ja posti löytää varmemmin perille etenkin joulun aikaan ja toisaalta kauniisti kirjoitettu vastaanottajan nimi on kaunis ele. Kukapa ei haluaisi nähdä kirjekuoressa omaa nimeään ihan erityisen kauniisti käsin kirjoitettuna? Tämä toki edellyttää sitä, että nimi on kirjoitettu sen verran siististi, että se myös löytää vastaanottajan luo. Luettavuus siis ennen kaikkea.


Kuva: Kynä Sakura Gellyroll 08


Vaihda väriä

Tummiin kirjekuoriin, kuten punaisiin, vihreisiin ja sinisiin, sopii joulunaikaan todella kauniisti valkoinen kynä. Se muistuttaa lunta, on mukavan juhlava ja nousee usein mustaa paremmin esiin tummasta pohjasta. Itse tykkään käyttää Sakura Gellyroll -geelikyniä, joiden valkoinen muste on hyvin peittävä ja tasainen. 


Käytä koko kirjekuorta

Postin virallinen ohjeistus on, että osoitetiedot tulee kirjoittaa kirjeen oikeaan alareunaan. Syynä on se, että osoitteet luetaan koneellisesti. Omaa silmää tämä sijoittelu särkee varsinkin juhlavampien postitusten yhteydessä. Jos uskallat rikkoa sääntöjä, on oikein kaunis vaihtoehto tasata osoite kokonaisuudessaan kirjekuoren keskelle. Tätä näkee paljon esimerkiksi ulkomailla, joten uskoisin, että myös kotimaiset kirjeet löytävät perille. 


Leiki sommittelulla

Skarpin ilmeen osoitteeseen saa sommittelulla. Tasaa osoitetekstin rivit suhteessa toisiinsa niin, että osoitteen katu- ja suuntanumerorivit venytetään yhtä pitkiksi. Ne ikään kuin täyttävät kuvitteellisen laatikon reunasta reunaan. Osoiterivit voi myös keskittää suhteessa toisiinsa, vaikka ne olisivat eri mittaisia. 

Yksi vaihtoehto on tehdä nimestä todella näyttävä ja kallistaa sitä kevyesti, kun taas vastapainona itse osoite on jälleen selkeä ja helposti luettavissa. Veikkaan, että kovin näyttävät vaihtoehdot voivat olla Postin näkökulmasta riskivalinta, mutta omat postitukset ovat tähän saakka löytäneet aina perille selkeästi kirjoitettujen katu- ja suuntanumerorivien ansiosta. 


Kuva: Sivellintussi Tombow Fudenosuke hard tip, Pigma Micron 03


Tasainen tekstaus

Tavallisestakin tekstauksesta saa aivan erityisen siistiä ja normaalia näyttävämpää, kun käyttää apuna suoraa viivaa. Viivoitin ja lyijykynäkin käyvät, mutta itse käytän jämäkkää paperia tai vaikkapa postikorttia jota vasten kirjoittamalla tekstistä tulee todella tasaista. Suoran apupaperin saa tasattua kirjekuoren reunaan ja näin varmistaa samalla suorat rivit. Tämä voi tuntua pieneltä yksityiskohdalta, mutta suosittelen kokeilemaan. Kun tähän yhdistää vielä sen, että huolehtii tasaisesta kursiivista tai tikkusuorasta tekstistä sekä siitä, että kirjaimet ovat samankokoisia, on lopputulos ihan erityisen siisti. 



Entä koristelut?

Jos lisäät kuoreen koristeluja, se kannattaa tehdä hillitysti ja niin, ettei se häiritse itse osoitteen luettavuutta. Kirjekuoren nurkkaan tai alareunaan tai suoraan osoitteen alle lisätyt koristelut ovat elegantti lisä, joka ei vie päähuomiota itse tekstiltä. 


Muista vielä tämä...

Lisää aina lähettäjän tiedot mukaan kirjeen vasempaan yläreunaan tai kuten itse usein teen, kuoren kääntöpuolelle läpän päälle. Näin varmistat sen, että kirje palautuu sinulle, jos osoite itsessään ei löydä perille.


P.S. Kaksi yhdellä iskulla

Itse olen lapsesta saakka tykännyt kirjoittaa käsin ja myös koulussa opeteltua kaunoa. Sivellintekstauksen harjoittelulla oli kuitenkin aika yllättävä vaikutus myös kaunokirjoitukseen. Sivellintekstauksella treenattu käsi tekee nimittäin herkästi aivan erityisen kaunista kaunokirjoitusta normaalilla kynällä, vaikka et olisi sitä varsinaisesti harjoitellut. Mausteena ovat toki usein sivellintekstauksen omat erityispiirteet, mutta ainakin käsiala on silloin persoonallinen. Yksi syy lisää harjoitella sivellintekstausta!


Lähetätkö sinä vielä kortteja ja kirjeitä jouluna ja saitko tästä postauksesta vinkkejä?


0 Kommentit

Contact Form (Do not remove it)

back to top