Merkittävä osa akvarellimaalauksen aloittamista koostuu teknisen maalaamisen harjoittelusta. Miten siveltimiä käytetään, mikä määrä vettä on tarpeen missäkin tilanteessa, miten eri tekniikoilla saadaan erilaisia efektejä aikaan. Näitä harjoitellessa käytettävät värit voivat jäädä sivurooliin. Ja se voi aiheuttaa oppimiselle uusia haasteita.
Ensimmäistä akvarellivärisettiä ostaessaan moni pähkäilee valinnanvaikeuden edessä. Vaihtoehtoja on niin monia ja helposti huomion vievät sellaiset värisetit, joissa on valtavan paljon erilaisia värejä. Loogisesti ajateltuna houkuttelevan värikkäät setit antavat paljon enemmän vaihtoehtoja maalauksiin ja sitä paitsi ovathan varsinkin kaikki erikoisvärit, kuten pastellisävyt tai kirkkaat neonvärit todella inspiroivia ja kauniita, eikö? Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen.
Erikoisvärejä sisältävät värisetit ovat monesti ongelmallisia kahdesta syystä. Värisävyt on usein nimetty valmistajan omilla nimillä, kuten "ocean blue" tai "paradise pink", eikä niissä käytetyistä pigmenteistä ole välttämättä mitään tietoa. Varsinkin aloittelijan on hankala tulkita värisävyistä pigmenttien lisäksi ensimerkiksi niiden lämpötilaa. Tämä hankaloittaa värien sekoittamista, sillä et varsinaisesti tiedä mitä värejä tulet sekoittaneeksi ja millainen lopputulos on. Siksi kahden kauniin värisävyn sekoitus voi olla epämääräisen harmahtava tai ruskehtava, etkä välttämättä ymmärrä miksi. Samasta syystä värejä voi olla hankala yhdistellä ja maalauksista voi puuttua värien harmonia, vaikka värit olisivat yksittäin kauniita.
Tästä pääsemmekin toiseen ongelmaan liittyen värienkäyttöön. Maalaustekniikoita harjoitellessaan moni aloitteleva tai jo pidemmällekin ehtinyt harrastaja jättää jopa kokonaan huomiotta värioppiin perehtymisen. Ymmärrän sen, sillä monelle tulee väriopista mieleen lähinnä kouluaikojen kuvistunneilla maalattu väriympyrä. Värioppi, ymmärrys värien lämpötilasta, värien sekoittamisesta ja murtamisesta on kuitenkin niin paljon enemmän, sillä jo sen perusteet tarjoavat erittäin oleellisen välineen, jolla maalauksiin ja niiden väreihin saa luontevuutta, elävyyttä ja harmoniaa. Silloin et tarvitse isoa värisettiä, jossa on jokainen mahdollinen värisävy valmiina, sillä pystyt sekoittamaan ne luontevasti itse hyvinkin kapeasta väripaletista, kunhan siinä on tarvittavat värisävyt. Kapeimmillaan tämä tarkoittaa päävärejä, joista on kustakin kylmä ja lämmin sävy. Niilläkin pääsee uskomattoman pitkälle, kun niitä osaa käyttää.
Väriopin perusteiden opettelu parantaa myös huomattavasti omaa värisilmää, kun opit milloin väri sisältää mitäkin sävyä ja miten sen saa aikaan itse värejä sekoittamalla. Varsinkin referenssikuvasta maalatessa tämä taito on hyvin oleellinen ja auttaa tavoittamaan oikean tunnelman.
Pitääkö kaikki erikoisvärit nyt siis heittää romukoppaan? Ei suinkaan, itsellänikin on niitä edelleen käytössä, mutta ne tulee otettua esiin lähinnä vain spesifejä käyttötarkoituksia varten. Varsinaisissa maalauksissa luotan melko kapeaan värivalikoimaan, sillä en yleensä koe tarvitsevani enempää. Värien taika syntyy taidosta osata käyttää niitä, eikä suinkaan riemunkirjavasta valmisvärisetistä. Se vaatii toki opettelua, mutta on uskomattoman palkitsevaa, eikä ollenkaan niin vaikeaa kuin voisi ensialkuun kuvitella. Oikeastaan värioppi on niin merkittävä osa taideharrastusta, että kun siihen kerran tutustuu, ei sitä ilman osaa enää edes ajatella taiteen tekemistä. Esimerkiksi oma luovuuteni rakentuu ehdottomasti värienkäytön ympärille ja ne ruokkivat toinen toisiaan.
Haluaisitko sinä oppia lisää ja rakastua omaan taitoosi käyttää akvarellivärejä? Olen juuri julkaissut toivotun Väriopin salaisuudet -verkkokurssin, joka avaa oven värien maailmaan apposen auki ja puhaltaa uusia tuulia maalauksiisi. Voin luvata, että taide ei näyttäydy enää lainkaan samoin sen jälkeen, kun värejä on oppinut katsomaan kuin peliä tai leikkiä. Sillä sitä ne ovat!
Haluaisitko tehdä syväsukelluksen väriopin lisäksi myös maisemamaalaukseen? Hyödynnä TUPLATARJOUS: Lumoava luonto akvarelleilla -verkkokurssi ja Väriopin salaisuudet yhteishintaan 75 € (norm. yht. 120 €) Lumoava luonto akvarelleilla -verkkokurssi on ostettavissa myös erikseen. Verkkokurssi alkaa sunnuntaina 21.4.2024.
P.S. Haluatko maksaa kurssin SMARTUM-, EDENRED- tai EPASSI-edulla? Ota yhteyttä sari(a)sarandia.fi niin saat maksuohjeet.
0 Kommentit